Kolmannen viikon Japani-filmi onkin suomalaisille kuvaajille valmiiksi jo hieman tutumpi, sillä tällä kertaa vuorossa on Fujin valmistama diafilmi Velvia 50. Fujilla ei ole erillisiä diafilmejä pelkästään Japanin markkinoille, mutta päätettiin silti tuoda näitä suosikkifilmejä pieni erä kino- ja keskikoossa suomalaisten kuvaajien iloksi. Pakkaukset näissä ovat luonnollisesti japaninkielisiä, ja filmit myydään yhdessä kehitys- ja skannauskupongin kanssa. Tällöin yhteishinta on 45 euroa, ja tilaus onnistuu tavanomaisella tilauslomakkeellamme.

Alkuperäinen Velvia julkaistiin vuonna 1990, ja vain muutamassa vuodessa se syrjäytti Kodakin valmistaman Kodachromen ammattikuvaajien luottofilminä. Se tarjosi Kodachromea kirkkaammat värit sekä uuden, helpomman E-6-kehitysprosessin. Myös Velvian rae oli aukkoa suuremmasta nopeudesta huolimatta Kodachromea hienompaa. Alkuperäisen Velvian raaka-aineiden saatavuus heikkeni 2000-luvun jälkipuoliskolla, ja 2008 Fuji päivittikin emulsion käyttämään paremmin saatavilla olevia raaka-aineita. Filmin ilme säilyi uudistuksessa kuitenkin hyvin lähellä alkuperäistä. Velvian nimi tulee englannin sanaparista ”Velvet Media”, millä viitataan filmin sametinpehmeään rakenteeseen. Kehitettyjen diojen reunassa näkyvä lyhenne ”RVP” puolestaan tarkoittaa sen luokitusta ”Reversal/Velvia/Professional”, eli ammattilaisille suunnattua kääntöfilmiä.

Diafilmeille tyypillisesti Velvia vaatii tarkan valotuksen, ja valotusvaraa sillä onkin vain puolen aukon verran suuntaansa. Sen suuri kontrasti vaatii myöskin osaltaan varovaisuutta kuvaamiseen: valmiiksi korkeakontrastiset kuvauskohteet menevät helposti yli. Velvian erottelutarkkuus on nykyisistä diafilmeistä kaikkein korkein, ja kinokoossa Velvia kykenee 160 linjan erotteluun millimetrillä.

Velvia 50 loistaa erityisesti luonnon ja arkkitehtuurin kuvaamisessa. Sen sijaan muotokuvaamiseen se tuottaa yleensä liian punavoittoiset ihon sävyt, ja siihen tarkoitukseen sopiikin paremmin toinen myöhemmin esiteltävä japanilainen diafilmi.

Fujifilm Velvia 50

Englannista käännettyjä arvosteluja (lähteet sivun lopussa):

“Olen kuvannus Velvialla 90-luvulta saakka ja todennut sen suosikkifilmikseni värikylläisyyden ja terävyyden osalta. Velvia palkitsee tarkasta valotusmittauksesta ja rankaisee laiskasta kuvaustekniikasta. Kun saat valotuksen mitattua oikein, ei mikään filmi palkitse paremmin kuin Velvia.” [1]

“Velvia 50 on kenties yksi kaikkein taianomaisimmista filmeistä. Se on yksi viimeisistä myynnissä olevista diafilmeistä ja se on yksi maisemakuvaajien suosikkifilmeistä kaikkialla. Eikä ainoastaan sen kauniiden ja eloisien värien ansiosta, vaan myös sen matalan herkkyyden mahdollistaman uskomattoman yksityiskohtaisuuden takia.” [2]

“Valotin ensimmäisen ruutuni Velviaa heinäkuussa 1990 ja olin ällistynyt. Diani näyttivät nyt niin eloisilta kuin olin aina tarkoittanut. Ilmakehän usvan voimistamisen sijaan Velvia tuntui kuin syövän itsensä usvan läpi. Velvia vahvisti kuvan värit kuten niiden kuuluisi olla, eivät kuten ne olivat.” [3]

Esimerkkikuvat kertovat omaa kieltään siitä, miksi Velvia on monen kuvaajan suosikkifilmi

Fujifilm Velvia 50

© Monika Murren (CC BY 2.0)

Fujifilm Velvia 50

© Pacheco: Westport, Ma - Jupiter IV (CC BY-ND 2.0)

Fujifilm Velvia 50

© Monika Murren (CC BY 2.0)

Fujifilm Velvia 50

© Pacheco: Pelham Brooke, Ma - Silk Water (CC BY-ND 2.0)

Kuvia on käytetty tekijöidensä myöntämän Creative Commons -lisenssin puitteissa.

Miten filmin yhteydessä saatava kehitys- ja skannauskuponki toimii?

Kupongin saa käyttää vapaasti minkä tahansa muunkin filmin kehittämiseen vaikka heti, ja toivomme sen käytettävän 2019-2020 aikana. Emme halua asettaa mitään ehdotonta vanhenemispäivää kupongeille, mutta alamme muistutella tilaajia niiden käytöstä tihenevään tahtiin vuoden 2020 lopulla. Kupongin saa tietysti antaa lahjaksikin, ja tilaaminen onnistuu etusivun tilauslomakkeella.

Miten kuulen ensimmäisenä uusista Japani-filmeistä?

Sähköpostilistamme sisäpiiriläiset saavat aina parin tunnin verran etumatkaa ennen kuin filmiuutuudesta kerrotaan julkisesti Facebookissa. Listalle liittyminen ei tietenkään maksa mitään ja linkki löytyy kotisivumme alalaidasta. Listalaisten sähköpostiosoitteet pidetään visusti labrapäällikön omana tietona, ja listalta saa poistua milloin vain.

Englannista käännettyjen arvostelujen lähteet: