Toisena esittelyvuoroon pääsee nopea värifilmi, jota ei ole koskaan virallisesti myyty Japanin ulkopuolella. Fujin valmistama Superia Venus 800 on saatavana 27 ruudun kinokoossa, ja se myydään yhdessä kehitys- ja skannauskupongin kanssa yhteishintaan 40 euroa. Ostaminen onnistuu tavanomaisella tilauslomakkeellamme.

Venus 800 jatkaa kertomusta Fujin taannoisesta virhearviosta. Viime toukokuussa yhtiö nimittäin ilmoitti lopettavansa Venuksen, jonka valmistus oli aloitettu 2003. Tämä tukee yleistä teoriaa siitä, että kymmenisen vuotta sitten Fuji menetti uskonsa filmikuvaamisen tulevaisuuteen. Tällöin yhtiö valmisti useita filmiemulsioitaan reilut erät varastoon ja ajoi sitten tuotantokapasiteettiaan alas. Tätä syväjäädytettyä varastoa on Venuksenkin osalta myyty nyt 2010-luvun ajan tyhjäksi, ja joulukuuksi filmin arvioidaan loppuvan viimeisiltäkin jälleenmyyjiltä Japanista. Meidän myymässä erässä on kuitenkin päivämäärää jäljellä vielä 22021 saakka ja kehityksen laatutakuu normaalisti voimassa.

Erikoisen Venus-nimen selittää filmin alkuperäinen kohderyhmä: pokkarikameroilla kuvanneet japanilaiset isoäidit, jotka kaipasivat nopeaa värifilmiä lomakuvilleen. Erityinen markkinointivaltti tällä filmillä ovatkin ihon sävyt. Ne ovat hyvin erilaiset kuin vaikka Kodakin Portra-emulsioissa, mutta erittäin hienostuneet niin ihon kuin hiustenkin yksityiskohtien osalta.

Yökuvaaminen tällä filmillä on samaan aikaan hankalaa ja palkitsevaa: oikein valotettuna kaupungin värivalot tallentuvat upeasti, mutta yhdenkin aukon virhevalotus käytännössä pilaa kuvan. Fujin värifilmeille tyypillisesti tässäkin punaiset nousevat voimakkaasti päärooliin, ja vihreät keskustelevat niiden kanssa hienosti. Päivänvalossa pilvisellä säällä filmin luonne viettää tarkasti katsottuna aavistuksen magentan suuntaan.

Fujifilm Venus 800

Englannista käännettyjä arvosteluja (lähteet sivun lopussa):

”Rakastan tämän filmin värejä yökuvaamisessa. Venusta ei ole suunniteltu siihen, mutta mielestäni se näyttää yökuvissa mahtavalta. Kirkkaat neonvalot tarjoavat mukavan psykedeelisen vaikutelman kuten alkuperäisessä Blade Runner -elokuvassa.” [1]

”Filmillä on mielestäni hyvä erottelutarkkuus. Tutkin negatiiveja luupilla ja olin tyytyväinen yksityiskohtiin.” [2]

”Kuvista tuli yllättävän hienorakeisia. Toisekseen varsin merkillepantavaa oli, kuinka eloisia ja värikylläisiä punaisista tuli tällä filmillä erityisesti yökuvauksessa.” [3]

”Fujifilm Venus 800 todella pitää lupauksensa ihon sävyjen osalta! Markkinointipuheet ovat täyttä totta, mikä Fujifilmin digikameroissa on suoranainen harvinaisuus. Kaikki sävyissä on hienostunutta, ja hiusten sekä ihon yksityiskohdat toistuvat kauniisti.” [4]

”Erityisesti pidän kuinka voimakkaan värikylläisiä Superia-linjan filmit ovat; kuinka ruohon vihreys korostuu punaista piknikvilttiä vasten. Jumaloin sen teräviä, musteenkaltaisia mustan sävyjä, ja kuinka XA4-kamerani vinjetointi tuottaa kulmiin vielä syvempiä, lähes indigonsinisiä taivaan sävyjä.” [5]

”Oikea valotuksen mittaus on päällimmäinen huolenaihe, sillä kuvat näyttävät ’kuraisilta’ yhdenkin aukon virhevalotuksella yökuvauksessa. Sitä ei niinkään huomaa kirkkaammissa ympäristöissä, mutta hyvin tummia ja kirkkaita alueita sisältävät ympäristöt vaativat huolellisen valotusmittauksen.” [6]

”Rakastan Venuksen dynaamista aluetta: kuvan tummat osat säilyttivät yksityiskohtiaan niukan valon ympäristössäkin, jossa useat kohdevalot luovat varjoja ylhäältä. Tarkemmin tutkittaessa siinä on mukavan näköinen raerakenne. Mielestäni tässä filmissä on vähemmän rakeisuutta kuin Fujifilm Natura 1600:ssa, ja yksittäiset rakeetkin vaikuttavat hienommilta.” [7]

Muutama Venuksella kuvattu esimerkkikuva